LED je skraćenica od engleske riječi “Light emitting diode”. Koristi se kao izvor svjetla u mnogim aplikacijama, kao što su indikatori svjetla u uređajima, pozadinska svjetla u mobilnim aparatima, u prometnim svjetlima, elektroničkim plakatima i svim vrstama kućne, poslovne i javne rasvjete…

Fokusirati ćemo se na LED koji se koristi u domaćinstvima  i uredima i prepoznatljiv je kao “High power LED”. Razvojem ove tehnologije  “High power LED” je tek nedavno postao dovoljno snažan I komercijalno dostupan da se koristi kao zamjensko svjetlo za klasična rasvjetna tijela koja su se prethodno koristila u domaćinstvima.

            Slika 1. „High power LED“ čip

 

Tradicionalno svjetlo iz žarulja sa žarnom niti ili klasična „Edisonova“ žarulja (lampa) poznata je svima a koristi se preko 100 godina. Temeljena je na procesu stvaranja svjetla prolaskom struje kroz metalnu “Volfram” nit koja se zagrijava te isijava svjetlo. Samo je 10% iskorištenost svjetla a 90% energije gubi se na zagrijavanje.

          Slika 2. Klasična „Edisonova“ žarulja

Najpopularnija žarulja (lampa) u domaćinstvima je CFL ili kompakt fluorescentna žarulja (svima poznata kao štedna žarulja). Ona je bazirana na drugačijoj tehnologiji. Uz pomoć struje potpaljuje se živa u cijevi kako bi proizvela ultravioletno svjetlo. Takvo UV svjetlo prolazi preko sloja fosfora u unutrašnjosti cijevi, te onda po principu fluorescentnosti proizvodi vidljivo svjetlo. Štedna žarulja je postala poznata jer je koristila manje struje, a proizvodila istu količinu svjetlosti kao žarulja sa žarnom niti.

Slika 3. CFL žarulja

LED žarulja (lampa) koristi LED tehnologiju koja se znatno razlikuje od prethodne dvije. Maleni poluvodiči stvaraju svjetlost a ne metalne niti plinovi. Ova tehnologija je u razvoju već desetljećima, ali tek zadnjih godina se češće primjenjuje u domaćinstvima i u komercijalne svrhe. LED žarulje koje su danas na tržištu, dizajnirane su da se jednostavno uklope kao zamjena za postojeću klasičnu i CFL žarulju. Također se koristi kao zamjena za industrijsku, uličnu, tunelsku i ostalu rasvjetu.

Slika 4. LED žarulja

Share