2. PREDNOSTI LED RASVJETE

LED rasvjeta (LED žarulje) je odličan izbor za domaćinstva jer troše manje električne energije i traju znatno duže. Oba razloga donose vam manju potrošnju novca za rasvjetu u vašem domaćinstvu.

Kao odgovoran kupac LED rasvjete (LED žarulja) morate prikupiti što više informacija kako bi donijeli pravu odluku pri kupnji.

LED rasvjeta (LED žarulje) je kompletno revolucionirala rasvjetu jer se pokazala znatno efikasnija od klasične sa žarnom niti i CFL rasvjete. Potrošnja električne energije prebacivanjem na LED je 50-90% manja u odnosu na klasičnu, te oko 50% u odnosu na CFL rasvjetu.

Uzimajući u obzir da je potrošnja na rasvjetu ukupno 25% od ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvima, LED predstavlja izazov također i kompanijama, velikim skladištima i tvornicama, javnim školama i bolnicama, te lokalnim državnim tijelima. Za svaku rasvjetnu aplikaciju koju postoji, zamjenom na LED ostvarujemo znatno smanjenje potrošnje električne energije.

 

Slika 5. Ekvivalenti za zamjenu CFL, klasične i halogene s LED rasvjetom

 

Ironično je da se rasvjeta sa žarnom niti (klasična žarulja), koja se pokazala neefikasnom, i dalje koristi u više od 80% domaćinstava. Očito da je svjesnost o prednostima LED rasvjete tek u povojima i trebati će uložiti vremena i truda da se postigne povećanje njezine primjene u domaćinstvima i ostalim objektima.

Druga bitna prednost LED rasvjete je njena dugotrajnost. LED rasvjeta ima očekivani vijek trajanja od preko 50000 sati.

Kad usporedimo s klasičnom žaruljom koja traje 1000 sati, te CFL koja traje oko 5000 sati to je daleko više (uz prosječno dnevno korištenje od 8 sati, to je više od 10 godina).

OSTALE PREDNOSTI KROZ PRIMJENU LED RASVJETE (LED žarulja):

– Manja potražnja za strujom znači i manje i manje zagađenja iz tvornica

– LED rasvjeta ne sadržava živu kao što je slučaj sa CFL žaruljama. Živa je toksična i otrovna.

– LED žarulje su dugovječne i čvrste su konstrukcije (solid state lighting). Čak i ako padne i dalje će funkcionirati. Druga vrsta rasvjete je    vrlo osjetljiva pa se lako lomi.

– LED žarulje se ne pregrijavaju. Nakon cjelodnevnog korištenja osjetiti će se samo lagana toplina prilikom držanja u ruci.

– LED tehnologija nudi veliku ponudu boje svjetla kod žarulja od skroz žute (2700K, pa sve do plave 6000K)

– LED žarulje se pale trenutno nakon prekidanja prekidača.

– LED i klasična žarulja se potenciraju, u odnosu na CFL koja to ne može.

Slika 6. LED ulična rasvjeta

 

ALI BUDIMO POŠTENI:

Najveći nedostatak LED rasvjete je početna cijena. Međutim visoka početna cijena proizvoda se brzo nadoknadi kroz novčanu uštedu u potrošnji električne energije. Vrijeme povrata investicije na unutarnju LED rasvjetu je 8 – 18 mjeseci. Kod LED vanjske rasvjete povrat investicije je 2,5 do 3 godine.

Share

Kako do nas?

Ne oklijevajte kontaktirati nas za sva pitanja i nedoumice

Mark 2 d.o.o. / Projekt KupiLED

Adresa: Trg hrvatske bratske zajednice 3,
21 000 Split, Croatia
OIB: 16827857930
Tel.: +385 21 481 200
E-mail: mario@kupiled.eu
E-mail: marko@kupiled.eu
E-mail: info@kupiled.eu
Posjetite našu web trgovinu kupiled.eu/store i pronađite nešto za sebe.

Preuzmi besplatnu E-knjigu "Vodič kroz LED rasvjetu"

Saznajte kako uštedjeti na energiji u Vašem domu, u rekordnom vremenu

Slažem se da se moji podaci pohrane, i povremeno koriste u svrhu slanja newslettera i drugih promo e-mailova. Razumijem da se na vlastiti zahtjev u svakom trenutku mogu ispisati s e-mail liste putem linka u svim našim promo e-mailovima, zatražiti pristup svojim podacima, te ih po želji urediti ili trajno ukloniti iz vaše baze podataka.*
Share
KupiLed.eu