LED pojmovnik

 

LED Lighting Glossary – LED rječnik

 

–          Ampere (Amp) – Amperi

Jedinica mjerenja električnog tijeka (jakost električne struje) izražava se slijedećom formulom: Amperi (Amps) = Snaga (W) / Voltaža (V)

–          Candela (cd) – Kandela (Svijeća)

Intenzitet rasvjete definiran je internacionalnim metričkim standardom (metric standard – SI).

Termin koji potječe još od ranih dana razvoja svjetla, definira standardnu svijeću fiksne veličine i strukture kao osnovu za mjerenje intenziteta ostalih svjetlosnih izvora.

–          Color spectrum – Svjetlosni spektar

Svi valovi koje percipira ljudski vid, obično mjereno u nanometrima (nm).

–          Color temperature – Temperatura svjetla

Termin koji se koristi za opis efekta grijanja objekta koji svjetli inkandescentno. Emitirana radijacija i vidljivo svjetlo mjenjaju se proporcionalno temperature; najbolje si možemo predočiti  ako zamislimo vrući metal koji je pri kovanju prvo crvene boje, zatim narančaste, a onda bjele kako se temperature povećava.

–          Cool White – Hladno svjetlo

Naziv za boju svjetla kojemu odgovara svjetlosna temperatura između 5000 K I 7500 K, koju vidimo kao čisto bijelu svjetlost, pomalo plavkastu.

–          CRI or Color Rendering Index – Indeks raspršivanja svjetla

Mjera raspršivanja svjetla. Što je veći CRI (na temelju skale od 0 do 100) to je prirodnija boja svjetla. Prirodno vanjsko svjetlo ima CRI 100. Različite vrste rasvjetnih tijela imaju širok raspon CR  indeksa.

–          Driver  – Drajver

Elektronički uređaj koji pokreće rasvjetno tijelo

–          Efficacy – Efikasnost

Efikasnost lumena – količina svjetla nekog rasvjetnog tijela podijeljeno sa ukupnom snagom tog rasvjetnog tijela, izraženo u lumenima po watu (lm/W)

–          LED – LED rasvjeta

LED (lighting emitting diode) je stabilan poluvodič koji pretvara električnu energiju direktno u svjetlo. Poluvodič se sastoji od dva elementa. P- sektor sadržava pozitivne električne naboje, dok n- sektor sadržava negativne električne naboje. Kada postoji napon struja počne pritjecati, elektroni se kreću preko n-sektora u p-sektor. Proces prebacivanja elektrona iz jedan u drugi sektor otpušta energiju. Disperzija stvorene energije proizvodi fotone svjetlosti sa vidljivim valnim dužinama.

–          Lumen (lm)  – Lumeni

Internacionalna jedinica (SI) lumena ili kvalitete svjetla jednaka je količini svjetla koja je raspršena oko rasvjetnog tijela na površini 1m2 koji stvara to isto rasvjetno tijelo i mjeri se na udaljenosti od 1 stope (1/3 metra) od rasvjetnog tijela.

Klasična žarulja od 60W sa toplim svjetlom tako proizvodi 840 lumena.

–          Lumen maintenance – Održivost lumena

Preostali postotak toka nekog rasvjetnog tijela s obzirom na njegov životni vijek. Može sa 100% u životnom vijeku pasti  do 70-80% inicijalne vrijednosti.

–          Luminaire – Rasvjetno tijelo

Rasvjetno tijelo sastavljeno je od žarulje i drugih elemenata (elektronika, kučište, drajver…).

–          Lux (lx) – Lux

Internacionalna jedinica za rasvjetu, ili tijek lumena, često definiran kao Lumen po m2.

–          Optic – Optika

Uređaj koji mijenja smjer vidljivog svjetla, obično refleksijom, kao što je ogledalo ili refleksija preko leća.

–          Solid-state lighting  – Stabilno svjetlo

Opisuje uređaj koji ne sadržava lomljive dijelove ili dijelove koji mogu biti slomljeni, udubljeni ili koji mogu iscuriti, te zagaditi okoliš.

–          Thermal management  – Upravljanje radnom toplinom rasvjetnog tijela

Kontroliranje i  upravljanje temperaturom nekog proizvoda kroz dizajn. Primjer toga su rashladni elementi rasvjetnog tijela koji omogućuju odvođenje tolpine a time i hlađenje.

–          Volt  – Volt

Jedinica za napon struje. Termin koji se koristi kako bi se opisao električni potencijal između različito nabijenih vodiča. Na je primjer napon  1,5V potencijal između dna i vrha baterije.

–          Warm White – Toplo svjetlo

Opis svjetla koji ima boju svjetla između 2700K i 3500K, percipiramo ga u žučkastoj boji.

–          Watt – Wat

Jedinica električne energije kojom se mjeri snaga nekog električnog objekta tijekom njegovog korištenja. Karakteristike mnogih žarulja se daju u watima kako bi se izrazila njihova potrošnja snage. Rasvjetno tijelo sa većim brojem lumena po watu je mnogo efikasnije od rasvjetnog tijela s manjim brojem lumena po watu.

 

PAMTIMO: Energija se izražava u kWh (odnosno odgovarajućim manjim ili većim jedinicama, Ws, MWh ili GWh), dok je kW ili odgovarajuće manje ili veće jedinice (mW, W, MW, GW) jedinica za snagu, tj. utrošenu energiju u jedinici vremena (u 1 sekundi ili 1 satu). Dakle:

SNAGA JE ENERGIJA UTROŠENA U JEDINICI VREMENA.

Kada plaćamo električnu energiju, plaćamo utrošene kilovat sate (kWh), a ne kilovate. Kad kažemo da je snaga naše električne pećice je 2 kW, to znači da će ona kroz 1 sat potrošiti 2 kWh energije. Koliko ćemo energije potrošiti tijekom dana, zavisit će o tome koliko sati je uključena naša pećica.

–          Beam Angle – Kut osvjetljenja

Kut rasipanja svjetlosti iz centralnog dijela izvora zrake svjetlosti žarulje a gdje je jačina svjetlosti barem 50% maksimuma. Kategorije od uskog kuta do širokog kuta su:   “Spot, Narrow Flood, Flood, Wide Flood”. 

–          Dimming – Podešavanje jačine svjetlosti

 Sposobnost lampe da daje jačinu svjetlosti od 100% do 0% uz pomoć elektronike.                             

 

Na slijedećem linku možete pronaći detaljnije o: osnovama energetike, javnoj rasvjeti, rasvjetnim tijelima i ostalom.

 

Share

Kako do nas?

Ne oklijevajte kontaktirati nas za sva pitanja i nedoumice

Mark 2 d.o.o. / Projekt KupiLED

Adresa: Trg hrvatske bratske zajednice 3,
21 000 Split, Croatia
OIB: 16827857930
Tel.: +385 21 481 200
E-mail: mario@kupiled.eu
E-mail: marko@kupiled.eu
E-mail: info@kupiled.eu
Posjetite našu web trgovinu kupiled.eu/store i pronađite nešto za sebe.

Preuzmi besplatnu E-knjigu "Vodič kroz LED rasvjetu"

Saznajte kako uštedjeti na energiji u Vašem domu, u rekordnom vremenu

Slažem se da se moji podaci pohrane, i povremeno koriste u svrhu slanja newslettera i drugih promo e-mailova. Razumijem da se na vlastiti zahtjev u svakom trenutku mogu ispisati s e-mail liste putem linka u svim našim promo e-mailovima, zatražiti pristup svojim podacima, te ih po želji urediti ili trajno ukloniti iz vaše baze podataka.*
Share
KupiLed.eu