Po čemu je „LED“ poseban? LED diode se mogu koristiti za izradu energetski učinkovitih rasvjetnih proizvoda koji štede energiju, zaštićuju  okoliš, te smanjuju troškove održavanja. Uz sve to mogu trajati mnogo duže od tradicionalnog rasvjete.

Koliko je energetski učinkovita LED rasvjeta? LED rasvjeta može uštedjeti i do 85 posto električne energije u odnosu na žarulju sa žarnom niti i do 50 posto električne energije u odnosu na fluorescentne lampe. 

Gdje se sve LED rasvjeta koristi? Zbog svoje energetske efikasnosti, LED lampe se najčešće primjenjuju na mjestima gdje su svjetla uključena duže vrijeme. LED rasvjetu može se koristiti u restoranima, uredima, parking mjestima, uličnoj rasvjeti,  te u domovima. 

Zašto je LED rasvjeta bolja od klasičnih žarulja?

Većina energije emitirane od žarulja sa žarnom niti se pretvara u toplinu umjesto svjetla. Zato ćete se opeći ako pokušate dotaknuti žarulju sa žarnom niti nakon što je uključena. *

LED rasvjeta je ima 85 posto veću učinkovitost od žarulje sa žarnom niti. LED diode troše značajno manje energije, te ne emitiraju toliko topline. Iz tog razloga ne možete se opeći ako pokušate dodirnuti LED svjetlo nakon uključivanja a i znatno kasnije.

LED svjetla su također dizajnirana da traju oko 50 puta više, što znači manje održavanja i manje otpada.

* Ne preporučamo dodirivanje svjetla kako bi se uvjerili je li stvarno vruće . Umjesto toga, pogledajte link gdje čokoladni zeko demonstrira razliku između LED i klasične žarulje: http://www.youtube.com/watch?v=LyVU470TQBk&lr=1&uid=hVMRSr6yro1ppGHNdY2Pdw

Zašto je LED rasvjeta bolja od fluorescentne rasvjete i CFL rasvjete?

LED ne sadrži opasne materijale, kao što je živa. Kako fluorescentne cijevi i CFL sadrže živu, oni se moraju propisno odlagati  kako bi se spriječilo  trovanje  flore i faune od živinog otrova. Također, većina fluorescentnih svjetla je bez „dimmera“ i mnoga trepere. Neki ljudi su osjetljivi na ovo treperenje, te imaju glavobolje, migrene i naprezanje očiju. LED rasvjeta koristi „solid-state“ tehnologiju, koja omogućuje učinkovito „dimmer“ svojstvo u mnogim aplikacijama i eliminira titranje.

Fluorescentnim svjetlima također može potrajati i nekoliko minuta kako bi se postigla puna svjetlinu, pa čak i duže u hladnim uvjetima. LED svjetla su također „Instant-on“ i mogu izdržati u ekstremno hladnim uvjetima, poput onih u velikim hladnjačama ili na ulicama Aljaske.  Visoka kvaliteta LED proizvoda pokazuje bolje svjetlo  nego fluorescentne žarulje.

Koju kvalitetu svjetla možete očekivati s LED rasvjetom?

Trebali bi biti zadovoljni kvalitetom svjetla koja dolazi iz bilo kojeg LED rasvjetnog tijela.

Najbolji način da osigurate traženu boju svjetla je da znate kakvu boju svjetlosti želite, te po tim karakteristikama pošaljete upit.  Ako želite toplo žućkasto svjetlo, pogledajte osvjetljenja koja su između 2700 Kelvina i 3500 Kelvina. Ako želite više neutralno svjetlo, tražite između 3500 Kelvina i 5000Kelvina, a ako želite hladnije svjetlo, tražiti 5000K ili više. Ali to nije sve … Također trebate biti svjesni CRI faktora (pogledajte slijedeći link: http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index )

Sposobnost da boje izgledaju stvarne  – kao što je imati rajčice koje izgledaju kao rajčice  – naziva se „color rendering – CR“. „CRI“  karakterizira izvor  svjetlosti u pogledu njihove sposobnosti za proizvodnju “prirodnog svjetla”, a može biti između 0 i 100. Što je LED svjetlo bliže 100 indeksu renderiranja boja (CRI), tada su, naravno, prirodnije boje raspršenog svjetla, a svjetlost se smatra ugodnijom. CRI fluorescentnih cijevi često je oko 72. „Cree“ LED rasvjetna tijela imaju CRI od između 92 i 94.

Koliki je rok trajanja LED rasvjete? S pravim dizajnom, LED svjetla mogu imati vijek trajanja od 50.000 sati pa sve do 100 000 sati.  Ovisno o tome koliko se sati dnevno koriste,  mogu trajati od 6 do 7 godina pa čak do 20 ili 25 godina.  Za razliku od drugih tehnologija LED rasvjeta nikad u potpunosti ne izgara, već joj kroz vrijeme upotrebe polako slabi jačina svjetlosti koje isijava. Tijekom 50.000 sati , Cree  LED svjetla su dizajnirana da osiguraju barem 70 posto svoge početne jačine svjetlosti. Mnogi različiti čimbenici (kao što su dizajn proizvoda, te radni uvjeti poput temperature i struje) mogu odrediti stvarni životni vijek LED.

Zar LED rasvjeta nije preskupa? Glavni izazov s LED rasvjetom  je visoka početna cijena nabavke rasvjetnog tijela, ali stvarno, to se ne razlikuje puno više od potrebe za izolacijom na kući i po zgradama. Vrlo brzo se isplati početna investicija za LED rasvjetu, sa smanjenjem  troškova  potrošnje električne energije i niskim troškovima održavanja. Imajte to na umu prilikom kupnje LED rasvjete.

Uostalom, kako definiramo da je nešto skupo? Je li to početni trošak investicije u LED rasvjetu ili  faktor potrošnje električne energije za pokretanje svjetla i, ako ste poslovni subjekt ili vlada, trošak za promjenu žarulje? A ako gradite novu zgradu, instalacija LED rasvjete je često istog troška kao  tradicionalna tehnologija, a počinjete štedjeti novac kroz smanjenje potrošnje energije, istog trena kad se uključi struja.

Share

Kako do nas?

Ne oklijevajte kontaktirati nas za sva pitanja i nedoumice

Mark 2 d.o.o. / Projekt KupiLED

Adresa: Trg hrvatske bratske zajednice 3,
21 000 Split, Croatia
OIB: 16827857930
Tel.: +385 21 481 200
E-mail: mario@kupiled.eu
E-mail: marko@kupiled.eu
E-mail: info@kupiled.eu
Posjetite našu web trgovinu kupiled.eu/store i pronađite nešto za sebe.

Preuzmi besplatnu E-knjigu "Vodič kroz LED rasvjetu"

Saznajte kako uštedjeti na energiji u Vašem domu, u rekordnom vremenu

Slažem se da se moji podaci pohrane, i povremeno koriste u svrhu slanja newslettera i drugih promo e-mailova. Razumijem da se na vlastiti zahtjev u svakom trenutku mogu ispisati s e-mail liste putem linka u svim našim promo e-mailovima, zatražiti pristup svojim podacima, te ih po želji urediti ili trajno ukloniti iz vaše baze podataka.*
Share
KupiLed.eu