fbpx

Što su retro (vintage) LED žarulje?

LED i retro? Mogu li te dvije riječi biti sastavni dijelovi iste rečenice. Itekako!

Prva stvar koja mnogima od nas pada na pamet kada pomislimo na LED rasvjetu jeste da LED žarulje daju samo hladno, plavkasto svjetlo. No, istina je da je su LED žarulje dostupne u raznoraznim oblicima i bojama svjetla, pa neke od njih izgledaju poput starih žarulja i emitiraju tipično toplo svjetlo. 

Ipak, između retro LED žarulja, i žarulja sa žarnom niti je velika razlika – ovakve, retro LED žarulje su energetski puno učinkovitije.

Dakle, retro (ili vintage) LED žarulje su dekorativne LED filament žarulje (kliknite i pogledajte cijeli asortiman) s amber staklom (boja jantara koja daje narančastu notu svjetlu) ili smoky staklom (boja dima koja daje sivkastu notu svjetlu).  Primjer Smoky žarulje možete vidjeti ovdje. Idealne su za vintage ili industrijski stil uređenja, a koriste se ponajprije kao ambijentalno tj. dekorativno svjetlo (nisu predviđene za osvjetljenje radnih prostora – barem ne onih dijelova u kojima je rasvjeta važna zbog radnih zadataka).

Najčešća “jačina” retro LED žarulja


Ako ste već imali priliku proći kroz naš asortiman retro LED žarulja, sigurno ste primijetili da one uglavnom nisu “jake”. Radi se uglavnom o 4-8W, a što je ekvivalent 30-65W kod tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. Također, one ne dolaze u širokom spektru boja svjetla, već najčešće imaju 2200 Kelvina, a što označava toplu boju svjetla.

Retro LED žarulje koje se dobro uklapaju u industrijski stil uređenja

Nekoliko istaknutih modela retro LED žarulja iz našeg asortimana:


Mogu li se retro LED žarulje prigušivati i pojačavati?


Da, kao i druge LED žarulje, ako retro LED žarulja koju želite kupiti ima oznaku da je dimabilna (dimmable), to znači da ima širok raspon kontroliranja emitirane svjetlosti (od 0 do 100%). Da bi to funkcioniralo, umjesto klasičnih prekidača trebate imati tzv. dimmere, a više o tome možete saznati iz našeg videa:

Preporučeno iz našeg asortimana – svjetiljke i visilice za retro LED žarulje:


O čemu voditi računa kod odabira retro LED žarulja?


Grlo žarulje – Važno je osigurati da žarulja koju odabirete stane u postojeće grlo vaše svjetiljke ili lustera. Retro LED žarulje su uglavnom dostupne u E27 i E14 verzijama, pa svakako vrijedi provjeriti koja vam je točno potrebna.

Boja svjetlosti – Da bi bolje oponašale žarulje sa žarnom niti, retro LED žarulje su primarno dostupne u toploj, do vrlo toploj boji, iako ih je moguće pronaći i u nekim drugim nijansama. Prije kupovine svakako razmislite da li vam takva boja svjetla odgovara.

Svjetlina – Budući da se žarulje sa žarnom niti često biraju kao ambijentalna svjetla, njihova jačina nije velika. Provjerite razinu lumena, a ne ekvivalentni broj snage (W), kako biste bili sigurni da dobivate žarulju s potrebnom razinom svjetla.
Odaberite žarulje s većom razinom lumena i investirajte u potenciometar za reguliranje svjetla – na ovaj način možete lako prilagoditi osvjetljenje bilo kojem prostoru ili situaciji.

Potenciometar za reguliranje svjetla – Smatramo da su potenciometri za reguliranje svjetla bitni za bilo koje rasvjetno tijelo. Pružaju mnogo veću fleksibilnost po pitanju osvjetljenja i atmosfere prostora, omogućujući podešavanje svjetline u skladu s potrebama i situacijama.

I na kraju da zaključimo s nekoliko odgovora na pitanje “Zašto koristiti retro LED žarulje?”


  1. Retro (ili ponekad nazvane vintage) LED žarulje izgledaju poput žarulja sa žarnom niti. No, ove žarulje su energetski učinkovitije i ne zagrijavaju se kao žarulje sa žarnom niti.
  2. Ukoliko na sebi imaju odgovarajuću oznaku (dimmable), one se mogu prigušivati i pojačavati.
  3. Ove elegantne žarulje bacaju jedinstven narančasti sjaj, sličan svjetlosti trepereće svijeće i idealne su za stvaranje ambijentalne rasvjete u domovima (dnevne i spavaće sobe, kuhinje), restoranima, vrtovima… Ako u prostoru želite postići posebnu atmosferu, s ovim tipom LED žarulja nećete pogriješiti.

Imate pitanja o LED rasvjeti?

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvori: beleuchtungdirekt.at, thelightbulb.co.uk

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite