fbpx

Kako odabrati LED rasvjetu za malu prostoriju?

Glomazan namještaj, premala kvadratura i nedostatak stropnih i zidnih svjetiljki mogu ometati dobro osvjetljenje u bilo kojem prostoru, a u maloj sobi stvari mogu biti posebno nezgodne.

Rasvjeta je ključna da bi se mali prostor činio većim nego što jeste, kao i za stvaranje ugodne atmosfere. Da bi vaši mali prostori, uske sobe, sobe niskih stropova, potkrovlja i svaki drugi mali, a vama važan kutak bili ugodni za korištenje, imamo nekoliko savjeta.

LED rasvjeta LED žarulje

1. Upotrijebite zidne, ugradbene ili nadžbukne rasvjetne uređaje


U uskim sobama, a posebno onima s niskim stropovima, koristite neupadljiva rasvjetna tijela, kao što su zidne i stropne ugradbene svjetiljke, LED panele, LED trake i sl. – koji su sposobni pružiti visoku razinu svjetlosti bez “gužve” u prostoriji.

LED trake su odlično rješenje kada su skrivene ispod namještaja ili stopnih i zidnih profila. Ne zauzimaju puno prostora i pružaju izvrsno ambijentalno osvjetljenje. O potencijalu LED traka smo pisali i u članku Gdje koristiti LED trake? (kliknite za više).

Ugradbena stropna rasvjetna tijela ne ulaze u prostor sobe i gotovo su neoučljivi, no to ne znači da ne daju izvrsno svjetlo.

LED paneli su također izvrsna opcija stropnih svjetiljki niskog profila. Ova jaka svjetla su najprikladnija za područja koja zahtijevaju osvjetljenje zadataka, poput kuhinja, garaža, radnih soba, ureda.

  • LED TRAKA 9,6W 60 LED ČIPOVA; RGB+NW; IP20 (5m u roli)
    LED TRAKA 9,6W 60 LED ČIPOVA; RGB+NW; IP20 (5m u roli)
    19,91 
  • 12W LED Premium Panel Downlight
    12W LED Premium Panel Downlight
    Od: 10,62 

2. Podne i stolne svjetiljke, kao i visilice povećat će vaš prostor


U planiranje rasvjete svojih malih prostorija uključite podne i stolne svjetiljke kako biste stvorili otvoreniji prostor. Taj dojam ćete stvoriti naročito tankim rasvjetnim tijelima, od kojih neke prezentiramo u nastavku.  Njihov tanki profil čini ovu vrstu rasvjetnih tijela vrlo pogodnima za uljepšavanje malih soba i tamnih kutova koji smanjuju prostor.

U malim sobama koje imaju puno okomitog prostora, ali im nedostaje kvadratura, dobar način za stvaranje iluzije veće sobe je i korištenjem visilica.

  • Podna lampa dimabilna na dodir 32W, 3000K
    Podna lampa dimabilna na dodir 32W, 3000K
    163,25 
  • ALUMINUM SHADE PENDANT LIGHT-WHITE
    ALUMINUM SHADE PENDANT LIGHT-WHITE
    32,52 

3. Ne zaboravite tzv. dimere – potenciometre za reguliranje svjetala


Bez obzira koliko je soba velika ili mala, prekidači za prigušivanje svjetla pružaju vam razinu fleksibilnosti koju inače ne biste imali. To može biti posebno korisno u malim prostorima kojima je prvenstveno potrebna dobra rasvjeta radi stvaranja dojma veće kvadrature, ali povremeno zahtijeva i prigušenija svjetla (npr. u večernjim satima, ili u nekim drugim prilikama).


4. Vodite računa o estetici


U maloj sobi važno je razmotriti svaki dodatak. I najmanji uređaj će zauzeti dragocjen prostor i treba ga dodati samo ako neće narušiti ambijent sobe. Poželjne su tanke, niskoprofilne svjetiljke i uređaji, ali nemojte se bojati postaviti i veću svjetiljku, ako je to ukrasni komad koji odgovara temi prostorije i pomaže povezati sve njezine elemente.

Da biste postigli maksimalno svjetlo, a ipak pridonijeli zanimljivom ambijentu, razmislite o korištenju retro LED žarulja – one obično ne zauzimaju dodatni prostor. Ako će vaše žarulje biti izložene, potražite one koje će ostavljati poseban dojam, a neke od njih prezentiramo u nastavku.

  • 3D Filament E27 3W,3000K
    3D Filament E27 3W,3000K
    7,96 
  • E27, 5W ST64 LONG FILAMENT BULB AMBER GLASS 2200K
    E27, 5W ST64 LONG FILAMENT BULB AMBER GLASS 2200K
    11,28 

5. Pored LED rasvjete, vodite računa i o drugim elementima i aspektima prostora


Da bi vam se soba učinila većom, na raspolaganju vam je više alata od pukog osvjetljenja. 

Razmislite o ovim opcijama:

Ogledala – Da biste otvorili prostor i stvorili iluziju veće sobe, postavite ogledala na zid.

Boje – Svijetle boje pomoći će da prostor izgleda veći. Odaberite neutralne, nijanse bijele ili svijetle pastelne tonove za zidove, pod i strop malih soba.

Još jedan način za stvaranje izgleda veće sobe je odabir jednobojne sheme boja. Korištenjem različitih tonova iste boje u cijeloj sobi (boje zidova, tekstila i sl.) pomažete da se boje bolje stope i zavarava oko da je prostor veći.

Malo namještaja – Smanjite broj komada namještaja i dekorativnih predmeta kako bi se vaš prostor činio manje pretrpanim i prostranijim, te budite oprezni s odabirom zidnih umjetnina.

Mali namještaj – Osim što možete smanjiti količinu namještaja u sobi, smanjite i veličinu predmeta koji su u prostoru. Manja vitrina umjesto ogromnog ormara i manja sofa umjesto glomaznog kauča bit će puni pogodak.


U videu pogledajte nekoliko izvrsnih ideja o planiranju rasvjete u vašim domovima:



Imate pitanja o LED rasvjeti?

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor: https://www.thelightbulb.co.uk

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
  • Atributi
  • Dodatni atributi
  • Dodatna polja
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite