fbpx

Koliko lumena trebate kod odabira LED rasvjete?

Koliko lumena trebate u kojoj prostoriji? Koliko je svjetla po kvadratnom metru optimalno za hodnik, kupaonicu, kuhinju ili dnevni boravak? Ta se pitanja nameću kada je u pitanju odgovarajuća LED rasvjeta za vaše vlastite prostore. U ovom ćete članku pronaći neke preporuke za odabir rasvjete u različitim dijelovima vašeg stana ili kuće.


Pogledajte neke od naših najučinkovitijih LED rasvjetnih tijela s kojima vas čeka ušteda -20% uz kupon kod led20:


Pogledajte sve proizvode na kojima štedite -20% s kupon kodom led20kliknite ovdje!


Koliko lumena vam je potrebno?


Sigurno ste se više puta pitali što oznaka “lumeni” uopće znači, i koliko lumena uopće trebate kod odabira LED žarulje. I kod jednostavnog prelaska na LED rasvjetu, ali naročito kod obnove, ili gradnje kuće postavlja se pitanje koliko svjetla treba ugraditi u pojedine prostorije. Za vaša četiri zida, a za razliku od komercijalnog sektora, ne postoje propisi o minimalnoj svjetlini u pojedinačnim prostorijama, pa je ovaj odabir u potpunosti na vama.

Prije svega, kratko o lumenima.

Lumen je jedinica za svjetlosni tok i opisuje svjetlinu LED žarulje. Da bi se odredila optimalna svjetlina, nisu presudni samo mjesto i svrha. Veličina sobe je također vrlo važna. Stoga želimo dati konkretnije preporuke o lumenima po kvadratnom metru. Tako možete donijeti zaključke o potrebama vezanim za lumena na temelju površine vaših soba.


Koliko svjetla za koju sobu?


Koliko lumena po m2 je potrebno za optimalnu rasvjetu ovisi o različitim čimbenicima. Generalno, za radne prostore ili aktivnosti koje zahtijevaju veću koncentraciju preporučuje se veći broj lumena po m2 nego u dnevnim sobama. Boje namještaja mogu znatno utjecati na percepciju svjetlosti. Tamniji namještaj, zidovi i podovi apsorbiraju više svjetlosti u usporedbi sa svijetlim prostorima.

U nastavku su neke preporuke za određene prostorije.


Hodnici i stepenice


Svjetlina od 100 do 150 lm / m² preporučuje se u hodnicima i na stepenicama. U slučaju zavojitih stubišta, intenzitet svjetlosti trebao bi biti malo veći kako bi se izbjegli padovi neke druge nezgodne situacije.


Dnevna soba


Svjetlina od oko 100 lm / m² preporučuje se u dnevnoj sobi i svim ostalim dnevnim boravcima. Ovo je često spominjana referentna vrijednost za osnovnu rasvjetu. Ako imate svijetao namještaj, i uz manje lumena po m2 (npr. 75 lm / m²), soba i dalje može ostavljati dojam dobro osvijetljene.

Uz osnovnu rasvjetu, u dnevnim prostorima često postoje i drugi izvori svjetlosti poput ambijentalnih rasvjetnih tijela, LED traka i druge ukrasne rasvjete.


Blagovaonica


Svjetlina od oko 100 lm / m² također se preporučuje u blagovaonici. Svjetiljka instalirana točno iznad stola osigurava dobro osvjetljeni stol za blagovanje. Čak i u slučaju da vaša stropna rasvjeta u blagovaonicama iznosi više od 100 lm / m², ostaje mogućnost prigušivanja – pa o toj opciji vrijedi razmisliti prije ugradnje. Ovo se naravno ne odnosi samo na rasvjetu u blagovaonicama – mogućnost reguliranja svjetla uz dimabilne žarulje je zgodna funkcionalnost.


Kuhinja


U kuhinji se preporučuje intenzitet svjetlosti od 250 – 300 lm / m² – takvo svjetlo bi trebalo osigurati dobru “radnu rasvjetu”. Kao potpora osnovnom svjetlu, a i zbog bolje raspodjele svjetla u prostoriji, ispod zidnih ormarića mogu se ugraditi i LED trake, koje će prostoriji dati poseban ugođaj.


Kupaonica


U kupaonici se također preporučuje intenzitet svjetlosti od 250 – 300 lm / m². Kombinacija stropnog svjetla i osvijetljenog ogledala (ormarića) omogućuje odabir željene svjetline prema potrebi.


Preporučujemo nekoliko zanimljivih proizvoda iz našeg asortimana:


Radni prostor


Intenzitet svjetlosti od 250 – 300 lm / m² često se preporučuje za urede. Visok intenzitet svjetlosti u kombinaciji s visokom temperaturom boje potiče koncentraciju. 

Kombinacija sa stolnom lampom s podesivom svjetlinom će osigurati optimalan intenzitet svjetlosti, koji se može prilagoditi ovisno o situaciji.


Spavaća soba i dječja soba


Za spavaće sobe i dječje sobe vrijede iste preporuke kao i za dnevni boravak. Svjetlina od oko 100 lm / m² dobra je preporuka. I ovdje se stropna rasvjeta može nadopuniti noćnom lampom.


Ostava i podrum


Teško je dati opću preporuku za podrume i spremišta. Hoćete li ove prostorije osvijetliti poput dnevnih soba sa 100 lm / m² ili radije s 250 – 300 lm / m², treba ovisiti o tome za što i koliko se često koriste.

Ako u ovim prostorijama postoji i hobi radionica, preporučujemo osvjetljenje s 250 – 300 lm / m², kako bi se u njima moglo koncentrirano raditi.


Preporuke za osvjetljenje za druge scenarije


U prethodnim ulomcima iznijeli smo preporuke za unutarnju rasvjetu. Postoji još jedno pitanje koje kupci LED rasvjete često postavljaju: Koliko je lumena potrebno za čitanje?

Ovdje se ne može dati opća preporuka. Pri čitanju se oči moraju naprezati, pa je kvalitetna rasvjeta poprilično važna kod ove aktivnosti. Uobičajena sobna rasvjeta prilično je neprikladna za dugo čitanje. 

Stoga se za čitanje uvijek preporučuje usmjereni izvor svjetlosti. Svjetiljka za čitanje trebala bi generirati svjetlosni tok od oko 350 – 400 lumena. 


Video u nastavku vam može pomoći da bolje razumijete lumene:



Imate pitanja o LED rasvjeti?

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.


Izvor članka: https://ledtipps.net/

Image by Jesse Bridgewater from Pixabay, Image by Jesse Bridgewater from Pixabay

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite