fbpx

5 razloga zašto LED žarulje kraće traju nego bi trebale

LED žarulje obično imaju impresivno dugačak životni vijek. To je jedna od mnogih značajki zbog kojih vrijedi dodatno potrošiti, ali što ako otkrijete da vaše LED žarulje izgaraju prije svog vremena? Pokušavate preći na energetski učinkovitu rasvjetu i slijedili ste vodiče, ali žarulje jednostavno ne traju onoliko dugo koliko bi trebale. To je frustrirajuće iskustvo i može biti teško odrediti gdje točno leži problem,

Želimo ukazati na 5 najčešćih razloga zbog kojih LED žarulje mogu kraće trajati, te vam pomoći da ih izbjegnete:

led rasvjeta - led žarulje - kupiledeu

Problem 1: Dvojbene komponente prigušivanja


LED žarulje se mogu prigušiti, s dva upozorenja:

  1. Na pakiranju mora biti naznačeno da se one mogu prigušiti (da su dimabilne). To ujedno znači da je njihova tehnologija drukčija u odnosu na standardne LED žarulje, a što im omogućava reduciranje i pojačavanje svjetla. 
  2. LED žarulje moraju biti povezane s potenciometrom koji je namijenjen LED rasvjeti. Standardne LED žarulje nisu opremljene komponentama za prigušivanje, a tradicionalni prigušivači jednostavno nisu prilagođeni LED žaruljama. Iako stari prekidač za prigušivanje svjetla može neko vrijeme raditi, a standardna LED žarulja i dalje se može tehnički prigušiti, u jednom ćete trenutku naići na probleme sa zvukovima zujanja ili cviljenja, treperenjem i preranim izgaranjem žarulje.

RIJEŠENJE:

Odaberite LED žarulje na kojima se izričito navodi da su prigušive (dimabilne) i stari potenciometar zamijenite onim koji je kompatibilan s LED-om.


Preporučamo nekoliko modela LED žarulja pristupačnih cijena:



Problem 2: Visoki napon


Ako ste primijetili da vam je u jednom određenom periodu pregorilo nekoliko žarulja, ili da vam žarulje svijetle jače nego bi trebale, možda imate problema s visokim naponom.

U Hrvatskoj bi napon električne energije u kućanstvima trebao biti oko 220 V. Ako je napon u vašem domu konstantno veći od toga, bilo koja vrsta žarulje može izgorjeti brže nego bi trebala.

RIJEŠENJE:

Ako sumnjate da je problem u tome, neka električar testira napon u vašem domu ili se obratite svom priužatelju električne energije kako bi eventualno napravio korekcije.


Problem 3: Loše veze


Loši spojevi mogu utjecati na količinu napona kojeg će primati žarulja, što joj može skratiti životni vijek. Postoji nekoliko “trikova” za rješenje ovog problema:

  1. Ako je žarulja labava u grlu.  Pokušajte ju zavrnuti tako da kontaktne točke budu bolje spojene.
  2. Ako je žarulja prejako zavrnuta i pritisnula je jezičak grla. Ugasite svjetlo na prekidaču, uklonite žarulju i pomoću kliješta ili pincete podignite metalni jezičak na dnu grla tako da stoji pod kutom od 20 stupnjeva.
  3. Ako su istrošene ili zahrđale kontaktne točke. Zamijenite utičnicu ili nabavite novi uređaj.
  4. Ako je na grlu labava žica. Ako niste sigurni kako samostalno pritegnuti ili zamijeniti žicu na grlu žarulje, predlažemo da kontaktirate električara.

Problem 4: Pregrijavanje


Za razliku od žarulja sa žarnom niti, LED žarulje ne proizvode svjetlost pomoću topline. Upravo to ih čini energetski učinkovitima. Loša je strana što njihove komponente mogu biti osjetljive na pregrijavanje, što može dovesti do njihovog preranog izgaranja. LED žarulje se mogu pregrijati ako:

  1. Koriste se u zatvorenim svjetiljkama, a nisu dizajnirane za njih (paketi obično određuju za koje je tipove rasvjetnih tijela određena žarulja idealna).
  2. Prevelike su za rasvjetna tijela – samo zato što baza ili grlo odgovaraju, ne znači da bi žarulja trebala biti unutar te svjetiljke.

RIJEŠENJE:

Odaberite LED žarulje odgovarajuće veličine za vašu svjetiljku kako bi one dobile odgovarajuću ventilaciju, a žarulje s oznakom da su namijenjene za zatvorene ili poluzatvorene svjetiljke koristite samo na mjestima poput ugradnih svjetiljki (poput žarulja GU10).


Problem 5: Loša serija


Uvijek postoji šansa da imate lošu žarulju koja se uspjela provući kroz provjere kvalitete ili koja se u nekom trenutku oštetila. Ako ste isprobali žarulju u drugim uređajima i utvrdili da ona ni u njima ne radi ispravno, provjerite jamstvo koje ste dobili uz pakiranje i obratite se trgovcu od kojeg ste ju kupili.

Ne zaboravite, na naše LED žarulje dobivate jamstvo od 2 do 5 godina, ovisno o modelu.

Bilo kako bilo, LED žarulje su napravljene da traju, a to će se zaista i dogoditi ako imaju odgovarajuće uvjete. Uz neke jednostavne prilagodbe vaših rasvjetnih tijela (možda primjenjujući neke od prethodnih savjeta), vaše LED žarulje trebale bi bez problema osvjetljavati vaš dom u godinama koje dolaze.


Video u nastavku vam može pomoći da riješite problem treperenja LED žarulje, ako ga imate:



Imate pitanja o LED rasvjeti?

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor članka: www.thelightbulb.co.uk

Image by chien than from Pixabay

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite