fbpx

Vrste LED rasvjete za vrt i dvorište

Postoji mnogo različitih vrsta LED vrtnih rasvjetnih tijela, a svako od njih namijenjeno je točno određenom području. Ovim člankom želimo raščlaniti vrste vanjskih LED svjetiljki i zone u koje se one najbolje uklapaju.


“Spike” vrtne LED lampe


Tzv. “spike lampe” namijenjene su za postavljanje u zemlju, a mogu biti spojene na struju, funkcionirati na bateriju ili na solarnu energiju (ovisno o modelu). Modeli na solarnu energiju i bateriju osiguravaju popriličnu razinu fleksibilnosti po pitanju mjesta na kojima ćete ove lampe postaviti, tj. solidnu neovisnost o električnim instalacijama.

Možete ih koristiti oko vrtnih staza, gredica i travnjaka.

LED rasvjeta za tlo


Vrtni stupovi poput minijaturne ulične rasvjete


Svjetla na stupovima pomalo podsjećaju na minijaturna ulična svjetla. Oni se dobro uklapaju u veća dvorišta i vrtove, a dostupni su u različitim veličinama i stilovima. Dok razmišljate o tome koju veličinu i stil odabrati, možete uzeti u obzir i način emitiranja svjetlosti – neke mini ulične lampe pružaju 360 stupnjeva svjetlosti, dok druge sjaje u jednom smjeru, pružajući uži snop svjetlosti i osvjetljavajući ono što je ispred nje, a ne ono što je oko nje.

Koristite vrtne rasvjetne stupove za ulaz u vrtove, prolaze i staze, uz fontane, travnjake, terasu i sl..


Vrtna zidna LED rasvjeta


Vrtne zidne LED svjetiljke od reflektora se razlikuju po tome što su ukrasnog karaktera, dakle, atraktivnije. Tradicionalno se zidna LED rasvjeta za vrt napaja električnom energijom, ali sve više nailazimo i na modele na solarno i baterijsko napajanje.


Vanjski LED reflektori


Reflektori se mogu montirati u povišenom položaju na zidove ili drveće, i nagnuti prema dolje, ili postaviti u razini tla te usmjeriti prema gore. Mogu pružiti širok snop svjetlosti za osvjetljavanje velikog područja ili uži, fokusiraniji snop. Reflektori se obično napajaju električnom energijom, a moguće je pronaći i modele na baterije ili na solarnu energiju. No, imajte na umu da modeli na solarni pogon neće pružiti tako visoku svjetlosnu snagu. 

Koristite vanjske reflektore za osvjetljenje staza, prilaza i travnjaka odozgo (npr. instalirane na zid), a osvjetljenje drveća, grmlja i zidove možete postići na način da ih pozicionirate na tlo.


Reflektori ugrađeni u tlo


Svjetla instalirana u tlo u osnovi su reflektori koji su ugrađeni u zemlju, a najčešće se koriste na prilazima i stazama. Modeli s oznakom IP68 mogu se instalirati u bazene, fontane i druge objekte čija je namjena pomoću vodenih površina podići dodatnu razinu atraktivnosti vrta i dvorišta.


Podni reflektori


Ova vrsta LED vrtne rasvjete funkcionira slično kao svjetla koja se postavljaju u tlo (prethodni ulomak), razlika je u tome što su kraći jer će biti učvršćeni u drvo (ili neki drugi čvrsti materijal), a ne u zemlju. Također se mogu koristiti kao nadzemna svjetla ako to dopuštaju uvjeti, naprimjer u malim gredicama ili u kamenjarima.


Svjetla za stepenice


Svjetla za stepenice osvjetljuju njihovu površinu i mogu se atraktivno izvesti pomoću LED traka. Bitno je voditi računa da se kod instalacije koriste LED trake otporne na vanjske uvjete.


LED rasvjeta u obliku svijeća


Svjetlost svijeća idealna je za stvaranje tople, ugodne atmosfere – pogotovo navečer. LED rasvjeta u obliku svijeća pružaju realan učinak, traju puno duže od pravih svijeća i vjetar ih ne može ugasiti 🙂

Možete ih koristiti u kombinaciji s vrtnim namještajem ili uz rubove staza i vodene površine.


Lampioni i lampice na žici


Oni se koriste u dekorativne svrhe, a mogu se koristiti uz zidove, grane drveća, grmlje i sjenice. Preporučamo modele na baterijsko ili solarno napajanje, kako biste imali više slobode kod planiranja pozicija takve rasvjete.


Video u nastavku pokazuje kako samostalno isplanirati i montirati vrtnu LED rasvjetu



Imate pitanja o LED rasvjeti?

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor: ledhut.co.uk

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite