fbpx

5 koraka do prave LED žarulje

Prelazak na LED žarulje zapravo je prilično jednostavan postupak. Većina LED žarulja kompatibilne su s vašim trenutnim uređajima i lako se mogu zamijeniti, ali postoji nekoliko aspekata koje je dobro imati na umu dok se odlučujete za prelazak na LED.


Neki od modela atraktivnih rasvjetnih tijela možete pogledati u nastavku, a sve ostale modele u kategoriji Kućna dekorativna rasvjeta:



Korak 1: Kakvo grlo vam je potrebno?


Grlo koje trebate ovisi o vašim rasvjetnim tijelima, a na slici u nastavku prikazujemo ona koja su najčešća:

Ako koristite standardne svjetiljke (visilice, podne ili stolne lampe i sl.), najveće šanse je da su vam potrebni modeli s grlom E-27 ili E-14. Ako klasične neonske cijevi mijenjate s LED cijevima, onda ćete najvjerojatnije trebati G13 modele. GU10 grla su predviđena kod tzv. spotlights modela (tzv. halogenke), a koje se uglavnom koriste kod ugradbenih rasvjetnih tijela, reflektora i sl..


Korak 2: Koja vrsta LED žarulje vam je potrebna?


Sad kad ste odredili kakvo grlo trebate, možete odlučiti koji stil LED žarulje želite. Ako se radi o izloženoj svjetiljci ili lusteru, možda biste trebali razmisliti o nečemu estetski ugodnom, poput filament žarulja, candle modela ili drugih ukrasnih žarulja.

LED žarulje su dostupne u svim standardnim oblicima, pa će vaše tradicionalne žarulje biti vrlo lako zamijeniti s LED modelima. Dno LED žarulja može eventualno izgledati nešto drukčije – obično ima metalno ili neprozirno plastično kućište, a to je zapravo hladnjak. Inače, neki od standardnih oblika LED žarulja su sljedeći:


Korak 3: Kakva jačina LED žarulje vam je potrebna?


Pri odabiru LED žarulje, imajte na umu da svjetlinu birate prema razini lumena (lm), a ne po wattima. Watti su mjerne jedinice za potrošnju energije, a budući da LED žarulje zahtijevaju mnogo niže razine energije stvarajući jednaku razinu svjetline kao žarulje sa žarnom ili CFL žarulje, opisivanje razine svjetline u smislu potrošnje energije (watt) više nije ispravno.

Umjesto toga, potražite žarulju s odgovarajućom razinom lumena. To će pokazati koliko će žarulja biti svijetla u usporedbi s postojećom žaruljom, a u nastavku je tablica koja vam može poslužiti kao vodilja:

Više o tome kako odabrati žarulju s dovoljno lumena za pojedinačne prostorije saznajte u našem članku (kliknite ovdje).


Korak 4: Kakva boja žarulje vam je potrebna?


LED žarulje imaju širi raspon boja od žarulje sa žarnom niti, a dostupne su u nijansama od toplo bijele do dnevne svjetlosti. Za osvjetljenje zadataka trebali biste odabrati hladniju boju – obično je najbolje oko 5600K. Da biste replicirali sjaj žarulje sa žarnom niti, trebate odabrati toplu ili vrlo toplu bijelu LED žarulju, otprilike s oznakom 2700K. Kod odabira prave boje svjetla može vam pomoći naš članak (kliknite ovdje).


Korak 5: Na koju poziciju želite postaviti žarulju?


Svaka prostorija zahtijeva različitu rasvjetu, a koja će ovisiti o vašim osobnim potrebama i afinitetima:

Usmjereno osvjetljenje se može koristiti za isticanje dekorativnih elemenata i arhitektonskih značajki, umjetničkih djela, fotografija i sl..

Ambijentalno osvjetljenje – pruža vam opću razinu svjetlosti neophodnu za ugodno kretanje u prostoriji i stvaranje atmosfere.

Osvjetljenje zadataka –  namijenjeno je osvjetljenju radnog područja. Koristi se za radnim stolovima ili drugim radnim mjestima, tako da možete vidjeti što radite bez odsjaja i odraza, te bez naprezanja očiju.

LED žarulje dobro funkcioniraju u većini prostorija, te bolje podnose hladnoću i vlagu od tradicionalnih žarulja. No, ako ih namjeravate postaviti na vlažna mjesta kao što su kuhinje ili kupaonice, ili na otvoreno (npr. na vanjske zidove kuće), provjerite kakvu IP oznaku posjeduje žarulja koju namjeravate kupiti. Ta oznaka će vam točno reći da li je žarulja namijenjena za vanjska područja, i da li je predviđena za izlaganje vlazi, vodi i prašini.


Video u nastavku vam može pomoći odabrati pravu LED žarulju.



Imate pitanja o LED rasvjeti?

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor: thelightbulb.co.uk

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite