fbpx

LED rasvjeta u radnoj sobi

Osvjetljenje u kućnom uredu (home office) važno je za koncentriran i uspješan rad. Pametno promišljeni koncept LED rasvjete provećava produktivnost, ali također nudi uštedu energije i sprječava velik rast troškova električne energije. Tako možete raditi s učinkovitošću 100% – i uštedjeti do 90% električne energije. Dajemo vam preporuke kako opremiti kućni ured odgovarajućom LED rasvjetom.

Najvažnije informacije na prvi pogled:


  • Kombinacija dnevne i umjetne svjetlosti te izravne i neizravne svjetlosti čine idealan koncept osvjetljenja.
  • Minimalna vrijednost osvjetljenja u sobi: 500 lx
  • Boja svjetla trebala bi biti najmanje 4.000 K (hladno bijela). To pojačava sposobnost koncentracije.
  • Izbjegavajte odsjaj i treperenje osvjetljenja. Oni uzrokuju distrakciju, iritaciju oka ili čak migrenu.
  • LED rasvjeta je idealna jer je trajna i energetski učinkovita.
LED rasvjeta u radnoj sobi

Kombinacija prirodne dnevne i umjetne rasvjete, kao i izravne i neizravne svjetlosti, općenita je preporuka za osvjetljenje u radnoj sobi. Idealno mjesto vašeg radnog stola je uz prozor – to omogućava dovoljnu količinu dnevnog svjetla, a također nudi mogućnost povremenog gledanja vani. To ima opuštajući učinak na oči i um, pa može povećati kreativnost.

Koncept osvjetljenja u radnoj sobi trebao bi uključivati jaku opću rasvjetu, koja se nadopunjuje dodatnim izvorima svjetlosti. Naprimjer, na stropu možete rasporediti nekoliko LED rasvjetnih tijela koja ravnomjerno osvjetljavaju prostoriju. Uz stropnu rasvjetu, možete imati i viseće ili zidne svjetiljke.

Uz ova rasvjetna tijela idealno bi bilo imati LED podnu svjetiljku u kutu ili lijepo osvijetljena zidnu sliku, koje će stvoriti privlačnu atmosferu. LED stolna svjetiljka na polici također je lijep ukras – donosi život radnoj sobi i može pojačati kreativnost, potrebnu za razmišljanje.

Za radni stol preporuča se okretna svjetiljka koju možete fleksibilno pričvrstiti tamo gdje vam treba. Prednost je u tome što ovo rasvjetno tijelo možete iznova i iznova postavljati, ovisno o situaciji kada vam je potrebna (na radnom stolu, uz noćni ormarić i sl.).

Ako je na stolu malo mjesta, možete upotrijebiti lampu sa stezaljkom koju stegnete ili pričvrstite na policu iznad stola. Stolne svjetiljke također bi uvijek trebale usmjeravati svoje svjetlo izravno na radnu površinu. 


Evo nekoliko preporuka za LED stolne lampe koje možete kupiti u našoj web trgovini:



Koja bi svojstva trebale imati vaše lampe?


Osim kombinacije različitih vrsta svjetlosti i dovoljne svjetline u rasvjetnim tijelima, i drugi aspekti mogu biti korisni za osvjetljenje vašeg radnog prostora. Evo naših preporuka:

Osvjetljenje


Vrijednost od približno 500 lx preporuča se za uspješan rad u kućnom uredu. Ova vrijednost također odgovara europskom standardu DIN EN 12464-1 o osvjetljenju radnih mjesta u zatvorenom. Da bi se postiglo ovih 500 lx za radni stol, preporuča se lampa od približno 1.000 lumena.

Boja svjetla


Za osvjetljenje u radnoj sobi, boja svjetla trebala bi biti najmanje 4000 K. Jako svjetlo s velikim udjelom plave boje održava vas budnima, čini vas aktivnima i potiče koncentraciju. Osobito ujutro osigurava uspješan početak radnog dana. Ako je u prostoriji vrlo malo prirodnog dnevnog svjetla, možete upotrijebiti bijelo osvjetljenje sa 6500 K. Pripazite da je prikaz boja najmanje 80 Ra. To olakšava rad na zaslonu, posebno kada su u pitanju grafički zadaci.

Odsjaj


Odsjaj je iritantan i treba ga izbjegavati. Stoga je najbolje svjetla poravnati tako da na zaslonu nema reflektirajućeg odsjaja. Izvori svjetlosti trebali bi emitirati svjetlost znatno iznad visine glave osobe koja sjedi. Na taj se način također može izbjeći izravni odsjaj.

Ako je moguće, preporučamo i svjetiljke s UGR vrijednošću <19, posebno ako se radi o LED panelima. Ovo također sprječava izravni i reflektirani odsjaj i omogućava vam koncentiranost na posao. Dugoročno, odsjaj ne samo da odvlači pažnju, već može imati i zdravstvene posljedice poput iscrpljenosti ili čak migrene.

Osvjetljenje bez treperenja


Također, pripazite da žarulje ne trepere. Naprimjer, stare fluorescentne cijevi (za koje je treperenje tipično) možete zamijeniti LED rasvjetnim tijelima. Bez obzira koliko dugo radili od kuće – vaše LED žarulje će trajati!

Kut svjetlosnog snopa


Za osnovno osvjetljenje treba koristiti veći kut snopa >90 °. Međutim, za spomenutu naglašenu rasvjetu preporuča se mali kut snopa od <90 °, primjer su GU10 modeli ili ugradbeni reflektori. Na taj način možete isplanirati nekoliko rasvjetnih pozicija i osigurati raznolik svjetlosni sastav.


Zašto LED?


Sveobuhvatan koncept rasvjete temeljen na LED tehnologiji nudi brojne prednosti. Ima i psihološke i ekonomske učinke. Dobrobit je svestrana – povećat će vašu pažnju i motivaciju, uštedjeti energiju, smanjiti troškove i održavanje. Vaš radni dan od kuće može započeti!

Video u nastavku vam može dati nekoliko ideja za cool ambijent s LED rasvjetom u vašem kućnom uredu



Imate pitanja o LED rasvjeti?


Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor članka: beleuchtungdirekt.at

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite