fbpx

Što je neizravna LED rasvjeta?

Neizravno osvjetljenje moderan je način za stvaranje privlačne atmosfere. Namjera je putem određenih rasvjetnih tijela nježno naglasiti predmete, na svojevrstan način učiniti da namještaj pluta i stvoriti vrlo poseban ugođaj u prostoriji.

U ovom članku želimo vam dati nekoliko ideja za neizravno osvjetljenje u vašem domu, a ovo su ukratko njegove najvažnije prednosti:

  • Ne stvara odsjaj.
  • Stvara jedinstvenu atmosferu.
  • LED žarulje imaju dug radni vijek, učinkovite su i zahtijevaju malo održavanja.
  • Neizravna rasvjeta ne mora biti dio inicijalnog planiranja interijera, ona se može vrlo lako dodati i naknadno (osim ako nije riječ o ugradbenoj neizravnoj rasvjeti).

Što je neizravna rasvjeta?


Ukratko – kod neizravne rasvjete svjetlost ne svijetli izravno na predmet, već predmet osvjetljava nakon što se odbije o druge površine. Time se izbjegavaju jake sjene i konture. Za razliku od izravnog osvjetljenja, svjetlost se raspršuje u svim smjerovima i stoga ima “mekši” učinak. Zidni i stropni reflektori bile su prve svjetiljke koje su se koristile za neizravno osvjetljenje. Međutim, danas se za postizanje tog učinka koriste i neupadljiva LED rasvjetna tijela (npr. LED spotlights ili LED trake) – dakle, izvor svjetlosti bi trebalo biti skriven, i to je ujedno jedini način da spriječite direktno osvjetljavanje prostorije ili objekata u njoj.


Evo nekoliko preporuka za neizravnu LED rasvjetu koju možete kupiti u našoj web trgovini:


LED spotlights u stropu kuhinja
LED spotlights kao neizravna rasvjeta u stropu kuhinja

Gdje se može koristiti neizravno osvjetljenje?


Nebrojena su područja primjene u kojima se može koristiti neizravno osvjetljenje, a evo i nekih vrsta rasvjetnih tijela pomoću kojeg ovu vrstu rasvjete možete postići:


LED trake kao čest način za postizanje neizravnog osvjetljenja


LED trake su posebno fleksibilne u svojoj upotrebi. Mogu se pričvrstiti gotovo bilo gdje: kao pozadinsko osvjetljenje na televizoru, na donjoj strani ormarića ili ispod kreveta. Fleksibilne LED trake (Neon Flex) također su popularno sredstvo za stvaranje neizravne rasvjete izvan privatnih kuća. Više o mogućnostima LED traka pisali smo u članku Gdje koristiti LED trake?

Jedne i druge LED trake mogu se koristiti u poslovnim prostorima – npr. u maloprodajnim trgovinama ispod polica ili za naglašavanje rubova stepenica.

U hotelijerstvu i ugostiteljstvu također se često koriste lajsne ili štukature s ugrađenim LED trakama. Na ovaj način prostorija je osvijetljena prekrasnim svjetlom bez zasljepljivanja gostiju.

Što se tiče kućanstava, LED trake sve češće viđamo u kuhinjama gdje one zamjenjuju klasična neonska svjetla ispod ormarića, a mogu se koristiti i unutar njih.  Ako namjeravate LED trake instalirati u svojoj kuhinji, napominjemo da mora postojati i jaka primarna rasvjeta (npr. visilice). Neizravno osvjetljenje neprikladno je za aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i dobar vid. Zbog nježnih učinaka neizravna svjetla mogu izazvati umor očiju. Stoga ne savjetujemo neizravno osvjetljenje u uredima, osim ako postoji dodatni, jači izvor svjetlosti. Treba imati na umu da je neizravno svjetlo zapravo samo ukrasni element.

Suvremena LED tehnologija nudi mogućnost individualnog podešavanja neizravnog osvjetljenja u smislu jačine i boje svjetla. Ovu mogućnost možete koristiti ovisno o prilici – npr. neutralnu hladnu bijelu boju za vrijeme obavljanja zadataka u kuhinji, a ugodnu toplu bijelu u istoj prostoriji tijekom večere.

U dnevnoj sobi LED trake se često koriste kao pozadinsko osvjetljenje televizora – jer svjetlo koje proizvode LED trake ugodno je za oči. Izravno svjetlo često se doživljava kao smetnja prilikom gledanja televizije zbog odsjaja. Ni gledanje serija ili filmova u mraku nije idealno, jer je razlika u svjetlini prevelika i oči se moraju naprezati.


Niste sigurni odgovara li neizravna rasvjeta vašem prostoru?


To možete saznati jednostavnim testom: Stavite pokretnu stolnu svjetiljku na pod, okrenite glavu lampe prema gore tako da vaš zid bude osvijetljen odozdo prema gore. Ako volite indirektnu zidnu rasvjetu, načelo se također može primijeniti na namještaj odozdo, sa strane ili odozgo. Međutim, ne zaboravite da je u sobi uvijek poželjna kombinacija izravnog i neizravnog svjetla – jer moraju biti zadovoljene sve potrebe za osvjetljenjem. Samo interakcija izravnih i neizravnih izvora svjetlosti stvara skladan svjetlosni ambijent.


Video u nastavku vam može dati nekoliko ideja za indirektnu rasvjetu na stropu pomoću LED traka:



Imate pitanja o LED rasvjeti?


Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor članka: beleuchtungdirekt.at

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite