fbpx

Kakva LED rasvjeta je poželjna u stambenim kompleksima?

Svjetlost nije samo puko osvjetljenje. Koristi se za orijentaciju i istodobno nudi sigurnost. Vanjski prostori stambenih kompleksa zahtijevaju različito osvjetljenje, koje treba udovoljavati različitim zahtjevima. U nastavku pojašnjavamo koja klasa zaštite treba karakterizirati rasvjetna tijela, kako bi ona bila adekvatno zaštićena od vlage i prašine i gdje vrijedi koristiti senzorsko osvjetljenje.

LED rasvjeta na zgradama

Nekoliko tipičnih vrsta vanjske rasvjete u stambenim kompleksima:

  • Sveobuhvatna fasadna rasvjeta (IP44) koristi se za veću sigurnost i lijep izgled
  • Osvjetljenje ulaza u objekt s oznakama IP23 ako postoji nadstrešnica ili IP44 ukoliko ona ne postoji
  • Svjetiljka koja služi za osvjetljenje kućnog broja
  • Osvjetljenje staza koje se postavlja na fasadu zgrade
  • Osvjetljenje vrta: osvjetljenje staza i mjesta na kojima se ljudi zadržavaju
  • Osvjetljenje parkirnih mjesta i podzemnih garaža

Tvrtka Mark 2 d.o.o. osnovana je 1990. godine i raspolaže ogromnim iskustvom u području planiranja i postavljanja LED rasvjete – bilo da se rad o manjim i većim objektima. Ukoliko vam je potreban pouzdan partner za vaš projekt, rado vam stojimo na raspolaganju putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu, broja telefona +385 21 481 200, ili na adresi ovdje.


Fasadna LED rasvjeta


Zidna svjetla su idealno rješenje za fasadu vašeg doma – bilo da živite u kući ili zgradi. Pogotovo u većem stambenom kompleksu, poželjno je ne samo osvijetliti ulazni prostor radi bolje orijentacije, već je preporučljivo postaviti fasadno osvjetljenje na svim zidovima objekta. To ne samo da daje prijateljski i oku ugodan izgled, već i povećava dobrobit stanovnika i gostiju – jer dobra vanjska rasvjeta nudi dobru orijentaciju, ali ujedno i zaštitu od uljeza, pa time i povećanu sigurnost.

IP oznaka bitna je kod odabira rasvjetnog tijela u odnosu na to koliko je svjetiljka izložena vremenskim uvjetima. Za svjetla koja su pričvršćena izravno na fasadu objekta, oznaka bi trebalo biti najmanje IP44. To osigurava zaštitu svjetala od prodora vode.


LED rasvjeta za ulaze i kućni broj


Najvažnije od svega, osvjetljenje vašeg ulaznog prostora stvara privlačnu i sigurnu atmosferu. Vidite put kojim koračate, stanovnici ne moraju tražiti svoje ključeve u mraku, a posjetitelji i dostavljači ne samo da sami pronalaze ulazna vrata, već jednostavno i brzo pronalaze zvono.

IP vrijednost rasvjetnih tijela na ulazu birate u odnosu na vodu i prašinu, tj. ovisno o tome ima li ulazni prostor nadstrešnicu ili ne. Za svjetla koja su pričvršćena na zid kuće bez nadstrešnice potrebna vam je vrijednost IP44, a ako postoji nadstrešnica, dovoljna je klasa zaštite IP23.

Osvjetljenje kućnog broja, i to na način da je on vidljiv već s ulice, možete možete postići s svjetiljkama koje su namijenjene upravo za to. Takva rasvjetna tijela osiguravaju da poštar, ili gosti koji vam dolaze prvi put (ili koji ne navraćaju često) mogu jednostavno pronaći vašu zgradu. U slučaju svjetiljke za osvjetljenje kućnog broja oznaka zaštite bi trebala biti IP44.


Vrtna LED rasvjeta


Ako stambeni kompleks karakterizira velika zelena površina sa pješačkim stazama, fasadna rasvjeta na zgradama neće biti dovoljna za osvjetljavanje vrta i staza. Osim lampi na stupovima koje često viđamo u dvorištima privatnih kuća, stambenim kompleksnima ili parkovima gradova, zelene površine mogu karakterizirati i druge vrste (niskih) rasvjetnih tijela, koje pokazujemo i u nastavku (za više modela kliknite ovdje).

Kada birate vanjsku LED rasvjetu, pripazite na kut snopa svjetla. Kut od 60 ° pogodan je za uske staze, a kut od 90 ° i više trebate odabrati ako je put širi. Sveobuhvatno osvjetljenje od 360 ° ne samo da osvjetljava samu stazu, već istovremeno osvjetljava i cjelokupan eksterijer, u čijem su sastavu često biljke, skulpture, klupe i drugi dekorativni elementi, pa tu možemo govoriti o vanjskoj ambijentalnoj rasvjeti.

LED rasvjeta koja se postavlja na otvorenom posebno je izložena vremenskim uvjetima. Stoga biste u ove svrhe trebali odabrati posebno visoku klasu zaštite kako biste osigurali uredno funkcioniranje rasvjete čak i po jakoj kiši, tuči i snijegu. Preporučamo IP vrijednost IP67.


Koje su prednosti senzorskih svjetala?


Rasvjetna tijela sa senzorima aktiviraju sustav osvjetljenja samo kada su stvarno potrebna. Time se izbjegava nepotrebna potrošnja energije i troškovi se smanjuju na minimum. Senzori / detektori pokreta aktiviraju svjetlo čim se registrira kretanje u području detekcije. S druge strane, moderna senzorska rasvjetna tijela s ugrađenim senzorima imaju automatsko podešavanje jačine svjetla ovisno o tome da li je noć ili dan, što dodatno smanjuje potrošnju energije, čuva planet, ali i vaš budžet.


U ovom videu pronađite čak 30 ideja za vanjsku LED rasvjetu vašeg doma:



Imate pitanja o LED rasvjeti?


Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor članka: beleuchtungdirekt.at

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite