fbpx

LED rasvjeta za ugodniji rad u vašoj radionici

Bez obzira radi li se o „uradi sam“ projektu, jednostavnom popravku bicikla vašeg djeteta ili ozbiljnoj izradi stolarije: dobro planiranje rasvjete je neophodno za učinkovit rad u vlastitoj radionici. Cilj je zapravo jednostavan – želimo si osigurati dovoljno svjetla, a ujedno ne trošiti previše energije. Moderna LED tehnologija kombinira oboje, a u nastavku objašnjavamo na što možete obratiti pažnju prilikom osvjetljavanja svoje radionice.

LED rasvjeta u radionicama

Evo nekoliko ključnih činjenica:

  • LED rasvjeta štedi energiju i troškove, te ima dugačak vijek trajanja
  • S LED rasvjetom si možete osigurati osnovno osvjetljenje (najmanje 500 lx) i dodatno osvjetljenje radnih površina 
  • Preporučena boja svjetla za vašu radionici je 4.000 K do 6.500 K, preporučamo rasvjetu s niskim odsjajem i visokom reprodukcijom boja
  • Idealno za podrum, potkrovlje ili garažu: LED svjetiljke otporne na vlagu i prašinu (IP65 zaštita) – kliknite ovdje za modele iz našeg web shopa sa zaštitom IP65.

Zašto je LED najbolji izbor za vašu radionicu?


Rasvjetna tijela s LED tehnologijom nude brojne prednosti u usporedbi s konvencionalnim izvorima svjetlosti, poput fluorescentnih cijevi ili halogenih svjetiljki. Upotrijebite do 70% manje energije i time štedite troškove električne energije. Uz to, zahvaljujući dužem vijeku trajanja, nema troškova održavanja i česte zamjene. Za razliku od halogenki, koje se jako zagrijavaju, na LED se ne možete opeći. Na taj način neće vas ometati slučajni i bolni kontakti s rasvjetnim tijelima dok radite u radionici. Kod LED osvjetljenja nema treperenja, što ga čini mnogo ugodnijim za upotrebu od klasičnih fluorescentnih cijevi, te ne uzrokuje nikakve nuspojave poput iritacije očiju ili migrene. LED preporučamo zbog opće dobrobiti i zdravlja – zato zamijenite svoje stare izvore svjetlosti već danas.


Osnovna LED rasvjeta za radionicu


Bez obzira u kakvoj je prostoriji vaša radionica, uvijek treba postojati dobro osnovno osvjetljenje s dovoljnim intenzitetom svjetlosti. Osvjetljenje putem umjetne rasvjete je neophodno, posebno za radionicu u podrumu ili garaži, gdje ima malo prirodne dnevne svjetlosti. Kako bi se zajamčila ugoda i učinkovitost pri radi, razina osvjetljenja prema europskom standardu DIN EN 12464-1 trebala bi biti najmanje 500 lx. Stropno svjetlo, LED panel ili jedna do dvije LED cijevi u središtu prostorije bit će prikladni za osnovno osvjetljenje.


Koja rasvjetna tijela su najprikladnija za koja područja?


Radne površine je najbolje osvjetljavati odvojeno i s jačim osvjetljenjem (veći broj lumena). Na taj način možete lako obaviti delikatan posao koji zahtijeva posebnu pažnju i samim time puno svjetla. LED zidna svjetla idealna su za to jer ne zauzimaju prostor na radnom stolu. Alternativno, možete postaviti stabilnu stolnu ili podnu svjetiljku, naprimjer s LED žaruljom E27 ili E14. Clip-on svjetla također nude fleksibilno osvjetljenje koje po potrebi možete pričvrstiti na zidnu policu ili na rub stola.

Ako imate zidne ormariće, poželjno je ugraditi svjetla ispod njih. Ovo možete postići pomoću LED traka – energetski su učinkovite, možete ih po potrebi skratiti i pričvrstiti tamo gdje vam trebaju – bez složene instalacije. 

Pokretne svjetiljke možete koristiti i za osvjetljavanje teško dostupnih područja, npr. tijekom popravaka automobila. To mogu biti LED reflektori koji su vrlo popularna radionička rasvjeta.

Vašoj tvrtki ili obrtu je potrebna veća količina rasvjetnih tijela za radionicu? Zatražite neobvezujuću ponudu, uz mogućnost ostvarivanja različitih pogodnosti i rabata. Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu, broja telefona +385 21 481 200, ili na adresi ovdje.


Odsjaji i boja svjetla


Da biste učinkovito radili, važno je da rasvjeta koju koristite ne stvara refleksije na predmetima i alatima. Preporučljiva rasvjetna tijela su s odsjajem UGR19 ili manjim.

Dnevna boja svjetla (4.000 K) najprikladnija je za osvjetljenje radionica. Osigurava koncentraciju i produktivan rad, no ako u svojoj radionici uopće nemate prirodnog svjetla (npr. ako je ona smještena u podrumu) preporuča se bijela hladna boja, najbliža 6.500 K.

Što se tiče detaljnih radova, kao što su mjerenja komponenata ili označavanje rupa za bušenje, preporučaju se rasvjetna tijela s indeksom prikazivanja boja (oznaka Ra) od 90-99.

Osvjetljenje u radionici, naročito ako su one smještene u podrumima, garažama, tavanima ili vrtnim šupama, često je izloženo jakim vanjskim utjecajima, pa stoga preporučamo razinu zaštite IP65. To štiti izvor svjetlosti od prašine i vode, pa ne morate brinuti ako vaše svjetiljke želite postaviti čak i na strop koji nije savršeno izoliran.

Ako imate nedoumica oko postavljanja rasvjetnih tijela na visoke stropove (npr. u potkrovlju), LED cijevi s poklopcem od polikarbonata idealne su za rasvjetu u radionicama. Ovo je posebno plastika otporna na lomove i padove, koja će vašem izvoru svjetlosti dati dodatnu robusnost.


U ovom videu pronađite nekoliko ideja i savjeta oko postavljanja LED rasvjete u vašoj radionici ili garaži:



Imate pitanja o LED rasvjeti?


Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

Izvor članka: beleuchtungdirekt.at

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite