fbpx

Važnost dobrog svjetla u dječjim sobama za učenje i čitanje

U dječjim sobama, svjetlo čini mnogo više od osvjetljavanja prostora. Pomaže u stvaranju ambijenta, pružanju sigurnosti i, što je najvažnije, poticanju produktivnog učenja i čitanja. Pogrešna rasvjeta može uzrokovati zamor očiju, glavobolju i čak dugoročno oštetiti vid.

Kako odabrati prava svjetla za dječju sobu i zašto je LED rasvjeta najbolji izbor?

Led rasvjeta u dječjim sobama

1. Svjetlo i koncentracija


Dobro osvjetljenje može poboljšati koncentraciju i produktivnost. Slabo osvjetljenje može uzrokovati da oči brže postanu umorne, što dovodi do smanjenja koncentracije. Svjetlo koje je previše jarko može biti jednako štetno, uzrokujući odbljeske i sjene koje odvlače pažnju.

2. Zaštita vida


Kontinuirano naprezanje očiju u slabo osvjetljenom okruženju može dovesti do problema s vidom u budućnosti. Djeca često nemaju svijest o tome koliko svjetlo utječe na njihove oči, stoga je na roditeljima odgovornost da osiguraju odgovarajuće osvjetljenje.

3. Prilagodljivost


Investirajte u rasvjetu koja je prilagodljiva. Naprimjer, LED stolne lampe s mogućnošću podešavanja jačine svjetlosti ili fleksibilne lampe koje se mogu pomicati prema potrebi. Tako će vaše dijete moći prilagoditi svjetlo ovisno o aktivnosti – bilo da se radi o čitanju, crtanju ili učenju.

4. Ambijent


Osim funkcionalnosti, svjetlo može pružiti udobnost i stvoriti poseban ambijent u sobi. Topla svjetlost može učiniti prostor ugodnijim, dok hladna svjetlost može potaknuti budnost i koncentraciju.

5. LED rasvjeta


S obzirom na energetsku učinkovitost i dugovječnost, LED rasvjeta postaje sve popularnija. Osim toga, LED žarulje proizvode stabilniju svjetlost bez treperenja, što je ključno za očuvanje zdravlja očiju.

Dok uređujete dječju sobu, razmislite o važnosti dobrog osvjetljenja. Dobar izbor rasvjete ne samo da će poboljšati produktivnost i koncentraciju vašeg djeteta, već će i zaštititi njihovo zdravlje i dobrobit. S obzirom na broj sati koje djeca provode čitajući, pišući i učeći, pravilno osvjetljenje nije samo estetska, već i zdravstvena investicija.

Razmotrimo boje LED svjetla i njihov utjecaj na dječji fokus, kao i vrste rasvjetnih tijela koje su najprikladnije za dječje sobe.

Boja LED svjetla


LED svjetla dolaze u raznim temperaturama boja, izraženima u Kelvinima (K). Općenito, postoje tri osnovne kategorije:

  1. Topla bijela (2.700 – 3.000 K): Ova svjetlost ima žućkastu nijansu i stvara ugodno, opuštajuće okruženje. Iako je idealna za spavaće sobe ili dnevne boravke, možda nije najbolji izbor za radno okruženje zbog opuštajućeg učinka koji može smanjiti koncentraciju.
  2. Neutralna ili hladno bijela (3.500 – 4.100 K): Ova temperatura boje je blizu dnevnom svjetlu i može biti dobra za čitanje i učenje jer može potaknuti budnost i pažnju.
  3. Dnevna svjetlost (5.000 – 6.500 K): Ima plavkastu nijansu i najbliža je prirodnom dnevnom svjetlu. Mnogi stručnjaci preporučuju ovu temperaturu boje za radna mjesta i učenje jer može poboljšati koncentraciju i produktivnost.

Za dječje sobe namijenjene učenju, neutralna ili hladno bijela i dnevna svjetlost najčešće su preporuke jer mogu pomoći u održavanju fokusa i koncentracije.

Vašoj tvrtki ili obrtu je potrebna veća količina rasvjetnih tijela? Zatražite neobvezujuću ponudu, uz mogućnost ostvarivanja različitih pogodnosti i rabata. Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu, broja telefona +385 21 481 200, ili na adresi Trg hrvatske bratske zajednice 3 u Splitu. Više o našim dosadašnjim referencama saznajte ovdje.

Vrsta rasvjetnih tijela


  1. LED stolne lampe: One su iznimno popularne za radne stolove i površine za učenje. Preporučljivo je odabrati stolnu lampu s podesivom glavom kako bi svjetlo moglo biti usmjereno tamo gdje je potrebno. Također, lampe s mogućnošću podešavanja intenziteta svjetlosti omogućuju prilagođavanje rasvjete prema potrebama i dobu dana.
  2. LED zidne lampe: Ako je prostor na radnom stolu ograničen, zidna lampa može biti dobra alternativa. Osiguravaju dobro osvjetljenje bez zauzimanja prostora na stolu.
  3. Stropne lampe kao što su LED paneli: Stropna rasvjeta također je važna. U kombinaciji s drugim izvorima svjetlosti, stropna lampa može osigurati ravnomjerno osvjetljenje cijele sobe.
  4. Lampe s više postavki: Za djecu koja često mijenjaju aktivnosti (npr. crtanje, čitanje, pisanje), preporučuje se lampa koja omogućuje promjenu temperature boje svjetlosti kako bi se mogla prilagoditi različitim aktivnostima.

Kod odabira rasvjetnih tijela, također je važno osigurati da ona ne stvaraju odbljeske na ekranima ili u očima, što može uzrokovati naprezanje očiju ili ometati koncentraciju.

U konačnici, pravi izbor boje svjetla i rasvjetnog tijela ovisit će o specifičnim potrebama i preferencijama djeteta, ali nadamo se da će vam ove smjernice pomoći u donošenju informirane odluke.


Imate pitanja o LED rasvjeti?


Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite