Zanimljivosti i upiti vezani za LED:

 

TROŠAK

Činjenica je da LED (bar kvalitetna LED tehnologija bazirana na CREE čipovima) i dalje drži visoku cijenu na tržištu. Međutim bitno je uzeti u obzir ukupni trošak koji imamo posjedujući postojeću rasvjetu.

Nije u pitanju samo cijena žarulje, tu su i potrošnja električne energije (koja se penje visoko kad su u  pitanju klasične žarulje, te prosječno visoke kad su u pitanju fluorescentne žarulje) , te održavanje (koje uzima visok trošak posebice u velikim prostorima, tipa skladište, radionice, proizvodni prostori gdje se prilikom održavanja mijenja ukupna postojeća rasvjetna struktura).

David Bergman, vodeći stručnjak u području Energije i Okolišnog uređenja (LEED – leadership at energy and environmental design), govori da LED lampe još ne predstavljaju izazov za vlasnike domaćinstva, posebice u segmentu cijene po kojoj se prodaju.

Razlog tome je postojanje vrlo rijetkih elemenata u sastavu LED čipova, a  to su safir i indijum.

Međutim cijena pada iz godine u godinu. Prije nekoliko godina zamjenska LED žarulja za klasičnu od 60W koštala je $100 (ili 600 kuna). Sada možete naručiti ZetaLux LED žarulju za $40 (240 kuna), što je čak i trećina cijene od prije nekoliko godina. Takva LED žarulja od 7W može zamijeniti klasičnu od 50 do 60W, pa je ukupna cijena potrošnje energije oko $2 (12 kuna) godišnje. Prema firmi EarthLED u 10 godina, ukupni trošak 30 LED lampi je oko $60 (360 kuna), u odnosu na oko $206 (1240 kuna) koje bi se potrošile na 30 klasičnih žarulja.

 

NAKNADNA PLAĆANJA LED (ESCO SISTEM)

Postoji i mogućnost da se dogovori sistem instalacije LED lampi (uglavnom mislimo na javnu rasvjetu kao što je industrijska rasvjeta, rasvjeta za tunele, šetnice itd.) koji će se otplaćivati naknadno.

Naime uz dogovor vlasnika LED lampi (ili prodavača),te banaka i HEP-a mogu se dogovoriti instalacije LED rasvjete bez početnih troškova, a isplaćuje se tek narednih godina kroz ostvarene uštede na temelju nove LED rasvjete. I tako nekoliko narednih godina dok se ne isplate svi troškovi LED lampi i usluga vezanih za njihovu instalaciju. Često je to od 4 do 5 godina.

Kao krajnji rezultat grad (općina) ima uštedu od 60% naviše slijedećih 10 -20 godina , nakon što je isplatio početne troškove.

 

KVALITETA SVIJETLA, SPOSOBNOST „DIMMERA“ I JAČINA SVIJETLA

Mnogi dizajneri svijetla prigovaraju da pojedine LED žarulje nisu dovoljno jake u pogledu svijetla koje pružaju kao što je kod drugih vrsta rasvjete. U tome i ima istine, iz razloga to mnoge LED žarulje na tržištu ne mogu adekvatno zamijeniti klasičnu ili neku drugu žarulju za koju je predviđena da je zamjeni. Problem je u tome što su  LED čipovi najefikasniji u izbacivanju svjetla u samo jednom smjeru. Međutim, danas postoje različiti dizajni i mogućnosti oblikovanja i formiranja pojedinog LED rasvjetnog tijela da kut izbacivanja svjetla bude ekvivalentan svim ostalim rasvjetnim tijelima, kombinirajući veći broj LED čipova.
Među vodećima su, kao što smo već spominjali, CREE čipovi.

Iz tog razloga LED svijetlo najbolje funkcionira  kod baterijskih lampi, koje su sad dostupne svugdje i nisu toliko skupe. LED postiže sve veću kvalitetu kod CRI (color rendering indeks) ili u indeksu raspršivanja svijetla. ZetaLUX ima do 80 CRI (od max 100), dok CREE čipovi imaju čak CRI preko 90, pa sve do 95. Također temperatura svijetla kod LED može varirati. Od 500 K pa sve do 6000 K, ovisno o kutu izbacivanja svijetla, pa i kvaliteti samog LED čipa. Većina LED čipova ima ugrađene „dimmere“, iako neki na tržištu nisu kompatibilni sa standardnim „dimmerima“. Bolje je dobro provjeriti prije kupnje.

Share