fbpx

Osvijetljenost prostora po standardima EN12464

Moraju postojati pravila prilikom odabira adekvatne LED rasvjete za unutarnje i vanjske prostora kako bi se osigurala kvalitetna rasvijetljenost i zdravlje živog bića


2008. godine Hrvatski zavod za norme preuzeo je dvodijelnu europsku normu HRN EN 12464-1:2008 Svjetlo i rasvjeta – Rasvjeta radnih mjesta – 1. dio: Unutrašnji radni prostori (EN 12464-1:2002) i HRN EN 12464-2:2008 Svjetlo i rasvjeta – Rasvjeta radnih mjesta – 2. dio: Vanjski radni prostori (EN 12464-1:2007).

Kao što je vidljivo iz fotografije poviše za prostore tipa:

  1. Priprema hrane, praonice, pekarnice, ulazni holovi, knjižnice i sl. – min. 200 lux;
  2. Završni radovi u industriji hrane, igraonice, bolnice, učionice i sl. min. 300 lux
  3. Frizerski saloni, rezaonice, graviranje, tipkanje, čitanje, kuhinje, čitaonice u knjižnicama, radionice izrade robe i sl. min. 500 lx
  4. Za inspekciju popravaka i inspekciju oprane robe, umjetničko i tehničko crtanje – min. 750 lux

Ovdje je naveden samo primjer iz knjige standarda koji je uveden i koji nam služi kako bi postavili adekvatnu LED rasvjetu.


Za adekvatan odabir LED rasvjetnog tijela potrebno je biti upoznat sa 3 važna pojma:

E (m) – središnja horizontalna raspršenost svjetla – koja se izražava u luxima (lx) i spomenuta je u tekstu poviše. Određuje se za radno područje na radnoj visini Hr. Radna visina, ako nije drugačije definirano, iznosi Hr = 0,85 m.

CRI – indeks uzvrata boje (oznaka Ra). Vrijednost indeksa može biti na skali od nule do sto, gdje CRI = 100 označava potpuno vjerno prikazivanje boja koje odgovara jakom dnevnom svjetlu. Suprotno tome, niske vrijednosti mogu u potpunosti izobličiti boje.

CCTboja svjetla – najčešće u tri najosnovnije boje 3000K-4500K-6000K (topla, dnevna i hladna boja svjetla). Mjerna jedinica je “K” (Kelvin).

Što je viši nivo Kelvina, to je bjelije svjetlo.


Kako bi oku svjetlo bilo ugodno treba uzeti u obzir lukse (lx), Kelvine (K) i CRI (Ra). Ovo zadnje samo kao opciju. Za to nam pomaže Kruithofov diagram.

Odnos Luksa i Kelvina je vrlo važan, ako s jedne strane odaberemo puno luksa a malo kelvina imamo crvenkastu zonu ili s druge strane manje luksa a previše kelvina onda imamo plavkastu zonu. Samim time je i odabrana količina luksa po standardu od 200-750Lx te 3000-6000 K.

U bijeloj zoni je najugodnija svjetlost pa se onda i odabire LED rasvjeta koja odgovara tom području diagrama jer onda je ugodniji ambijent i radno okruženje – ovisno što se traži.

Sam CRI (indeks uzvrata boje) je za specifične situacije ali ako želimo rasvjetu npr: u prehrambenoj industriji, taj faktor nam omogućava da uzvrat boje neke namirnice bude točno kako je u izvornom svjetlu. Zato se i traži CRI veći od 80, a poželjno što bliže 100 (CRI = 100 ima klasična inkadescentna žarulja sa žarnom niti).


Često se za zahtjevnije projekte traži dizajner rasvjete ili specijalist rasvjete koji pomaže prezentirati klijentu u virtualnom prostoru raspored rasvjete i osvijetljenost koja se postiže kad i ako ju se montira.


Programi u kojima se to izrađuje (Dialux / Relux) već imaju standarde rasvijetljenosti za geografsko područje u kojem se izrađuje proračun. Za Republiku Hrvatsku Standard HR-12464-1 za unutarnju, odnosno 12464-2 za vanjsku rasvijetljenost. Samim time baza je napravljena, a svi detaljniji izračuni prepuštaju se profesionalnom dizajneru rasvjete.

Imate pitanja o LED rasvjeti?


Kontaktirajte nas putem e-mail adrese prodaja@kupiled.eu ili broja telefona +385 21 481 200, ili jednostavno navratite u naš prodajni salon LED rasvjete u Splitu. Upute za dolazak u naš u naš salon rasvjete pronađite klikom ovdje.

KupiLed.eu dućan


Trg hrvatske bratske zajednice 3
21 000 Split, Hrvatska
Tel.: +385 21 481 200
FAX: +385 21 481 201

E-mail: prodaja@kupiled.eu
Web: kupiled.eu

Radno vrijeme: svakim radnim danom 8-16, Sri. od 8-19h

Besplatna dostava za narudžbe preko 65€ (2-3 radna dana)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Kupiled.eu web shop - LED rasvjeta
Odaberite podatke za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zalihe
  • Raspoloživost
  • U košaricu
  • Kratki opis
  • Detaljni opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite